Δήμος Φυλής

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο καλλικρατικός Δήμος Φυλής αποτελείται από τη συνένωση των δήμων Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων και Φυλής.Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Αθήνας και ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για ένα δήμο που αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο Δήμος Φυλής περιλαμβάνει το δυτικό τμήμα της Πάρνηθας, περίπου το 70% του δρυμού, το οποίο στη βορεινή του πλευρά αποτελεί τα φυσικά όρια της Αττικής με τη Βοιωτία και την πεδιάδα των Δερβενοχωρίων, ενώ στη νότια πλευρά του βρίσκεται το πέρασμα προς το Θριάσιο Πεδίο.

Πρόκειται για ένα Δήμο που έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο. Σωζόμενα ίχνη της πανάρχαιας ανθρώπινης παρουσίας επιβεβαιώνουν τη διαχρονική σημασία της περιοχής. Μέσα στα όρια του Δήμου Φυλής, οι κάτοικοι ανέπτυξαν οικισμούς και μνημεία διαφόρων εποχών, εκμεταλλευόμενοι την αμυντική και εμπορική σημασία των φυσικών περασμάτων.

Ως έμβλημα του καλλικρατικού δήμου Φυλής διατηρήθηκε ο κισσός που σχετίζεται με το Φρούριο της Φυλής και αναμφισβήτητα σηματοδοτεί την περιοχή, ο οποίος εγγράφεται πάνω σε μια ασπίδα, σύμβολο προστασίας, αρωγής, ομοψυχίας και ενότητας, ενώ τρείς ομόκεντροι κύκλοι τονίζουν τη συνένωση των τριών προυπαρχόντων δήμων (Αρ. Απόφασης 8/30.01.2013)

 

EMBLHMA DHMOY FYLHS

 

Σήμερα, ο Δήμος Φυλής και ιδίως η τοπική κοινότητα της Φυλής αποτελεί αγαπημένο τόπο προορισμού, για ανθρώπους ποικίλων ενδιαφερόντων. Η τοπική κοινότητα Φυλής μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αρχαιολατρών, των φυσιολατρών, αλλά και όσων επιθυμούν απλά να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας. Λόγω της γειτνίασης της περιοχής, με το κέντρο της Αθήνας δε  προσφέρεται για πολυήμερες διακοπές, αλλά για μονοήμερες.  Συνεπώς εδώ δε μπορεί κανείς να βρει κατάλυμα για διαμονή. Οι Αθηναίοι και όχι μόνο, κατακλύζουν την περιοχή κυρίως τα σαββατοκύριακα και τις εορτές.

Οι αρχαιολάτρες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν σημαντικά μνημεία διαφόρων περιόδων, όπως είναι το Φρούριο της Φυλής που χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. με σκοπό να επισκοπεί το βόρειο πέρασμα προς την πεδιάδα των Δερβενοχωρίων και τη Βοιωτία, και να ειδοποιεί για οποιονδήποτε κίνδυνο, το σπήλαιο του Πανός, τόπο λατρείας του θεού Πάνα και των Νυμφών, το υδραγωγείο της Γιαννούλας, αλλά και το πλήθος των μικρών ή μεγαλύτερων μεταβυζαντινών εκκλησιών, όπως είναι ο Άγιος Πέτρος, ο παλαιός ενοριακός ναός που είναι αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου, η Αγία Άννα, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Αθανάσιος.

Η Φυλή προσφέρεται ως προορισμός και για τους φυσιολάτρες. Η κάθε εποχή είναι εδώ ιδιαίτερη. Τους χειμερινούς μήνες μπορεί κανείς να απολαύσει το χιόνι, παίζοντας στη φύση, ή πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα σε κάποια καφετέρια. Τον υπόλοιπο χρόνο, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στα χρώματα της φύσης και να μην κάνει έναν περίπατο στα πολλά καταπράσινα μονοπάτια, αλλά και να επισκεφτεί  τόπους λατρείας που βρίσκονται σε θέσεις μοναδικού φυσικού κάλλους, όπως είναι η Μονή Κλειστών.

Στην κοινότητα της Φυλής, αντίθετα με την κοινότητα των Άνω Λιοσίων που υπέστη σημαντικότατες καταστροφές από το σεισμό του 1999, έχει διατηρηθεί σε κάποια σημεία του το παραδοσιακό χρώμα, καθώς διατηρούνται αρκετά στενά σοκάκια, ιδίως στον πυρήνα του οικισμού, καθώς και κάποια δείγματα οικιακής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα, όπως είναι τα  μικρά ισόγεια σπίτια. Στη μικρή του βόλτα μέσα στο χωριό, εκτός από το φαγητό στις πολυάριθμες παραδοσιακές ταβέρνες θα ανακαλύψει κανείς, πολλά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στη Φυλή, όπως γαλακτοκομικά (τυρί και γιαούρτι), ενώ δεν πρέπει να φύγει χωρίς να γευτεί το ψωμί που ψήνεται σε φούρνους με ξύλα, και το ντόπιο χωριάτικο λουκάνικο.

Εντός του οικισμού σημαντικός τόπος επίσκεψης είναι και η Ιερά Μονή Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης που δεσπόζει πάνω από την πόλη της Φυλής έχοντας ταυτόχρονα θέα και προς την Αθήνα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν τόσο τον ενοριακό ναό του δημοτικού διαμερίσματος της Φυλής , που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όσο και τον ενοριακό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πρώην Δήμο Άνω Λιοσίων ή το ναό της Παναγίας Γρηγορούσας στο Ζεφύρι.  Προς τιμήν τους, τις ημέρες εορτής της Παναγίας και των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.

Σταθμός στην περιήγηση πρέπει να είναι η Λαογραφική Έκθεση του δημοτικού διαμερίσματος Φυλής, όπου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει αντικείμενα οικιακής χρήσης και να γνωρίσει πώς ήταν άλλοτε η ζωή των ανθρώπων. Ταυτόχρονα στον ευρύτερο δήμο Φυλής υπάρχουν τοπικοί σύλλογοι διαφόρων περιοχών(σύλλογοι Ηπειρωτών, Κρητών κ. τ. .λ) που επιχειρούν να διατηρήσουν τα έθιμα και τις παραδοσιακές αξίες  της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Δύο από αυτούς, ο σύλλογος γυναικών Φυλασία της Φυλής και ο σύλλογος Γρίζα των Άνω Λιοσίων ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαφύλαξη των αρβανίτικων τοπικών εθίμων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας στη δημοτική κοινότητα Ζεφυρίου, που φιλοξενεί 63 μικρά έργα τέχνης ομοιωμάτων πλοίων και εκθέματα που σχετίζονται με τις γνώσεις και τις εφαρμογές των αρχαίων Ελλήνων στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο κάτοικοι των μεγαλουπόλεων έχουν λοιπόν σήμερα πολλούς λόγους να επισκεφτούν το Δήμο Φυλής και ιδίως τη δημοτική κοινότητα της Φυλής που παραμένει χωριό, προκειμένου να αποδράσουν από το άγχος της καθημερινότητας και το αφιλόξενο κλίμα που επικρατεί στις σύγχρονες πόλεις. Μονοπάτια, ξωκλήσια και πολλές ανέλπιστες στιγμές γαλήνης και απόλαυσης περιμένουν τους επισκέπτες της περιοχής. Τόσο κοντά στην Αθήνα έχει την δυνατότητα όποιος το επιθυμήσει να δει τη ζωή πέρα από το τσιμέντο και την άσφαλτο.