Δημοτικό διαμέρισμα Άνω Λιοσίων

 

liosia_panoramiki

 

Είναι γνωστό πως στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και συγκεκριμένα στα ΝΔ των Αχαρνών  τοποθετείται ο αρχαίος δήμος των Ευπυριδών. Είναι επίσης γεγονός πως στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, αλλά κοντά στα όρια του με τον πρώην δήμο Καματερού έχουν βρεθεί πολλές αρχαιότητες, χρονολογούμενες κυρίως κατά τη κλασσική και ρωμαική περίοδο. Το όνομα τέλος του αρχαίου δήμου Ευπυρίδαι παράγεται από το επίθετο εύπυρος, επίθετο που δηλώνει την εύφορη σε σιτηρά γη. Για τούτο το λόγο επιλέχθηκε ως έμβλημα του πρώην δήμου Άνω Λιοσίων ένα στεφάνι από στάχυα σιταριού.Το έμβλημα αυτό εκτός από ιστορική έχει και συμβολική χροιά, καθώς επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της γονιμότητας, της παραγωγικότητας και της εργατικότητας, στοιχεία που εκφράζουν τη δυναμική για τη μελλοντική πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης της πόλης των Άνω Λιοσίων.(Αριθμός απόφασης 723/14.11.1994).

 

emvlima_ano_liosia

 

Σημαντικό μνημείο της αρχαιότητας στην περιοχή αποτελεί το τείχος Δέμα που κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. (περίπου 338-335 π.Χ.) για να οχυρώσει το φαρδύ πέρασμα μεταξύ των ορεινών όγκων της Πάρνηθας και του Αιγάλεω. Το μήκος του φτάνει τα 10χμ. και το ύψος του τα 2 έως 3μ. Είναι κτισμένο με πολυγωνικούς και τραπεζοειδείς ογκόλιθους, και αποτελείται από χωριστά τμήματα που επικαλύπτουν το ένα το άλλο, ενώ διακόπτεται και από δύο πύλες, που έχουν ανιχνευτεί στο βουνό Καλλιστήρι, ενώ το ίδιο τείχος τέμνεται κάθετα από τη λεωφόρο ΝΑΤΟ.

 

αρχαιο τειχος  δεμα (2) αρχαίο τείχος

 

Περνώντας στη μεταβυζαντινή περίοδο, αξιόλοξο μνημείο της περιοχής είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γνωστός κυρίως ως Θεολόγος της Χασιάς καθώς ανήκε στο χώρο επιρροής της. Στην περιοχή των Άνω Λιοσίων έχουν καταγραφεί επίσης δύο εκκλησιαστικά μνημεία που έχουν όμως αντικατασταθεί από νεώτερες εκκλησίες. Πρόκειται για τον Άγιο Κωνσταντίνο και για την εκκλησία του Σωτήρα στη θέση Ζωφριά. Για τη θέση της εκκλησίας του Σωτήρα έχει αναφερθεί ύπαρξη πολλών αρχαίων καταλοίπων.

 

ag.konstantinos ag.sotiraagios_ioannis_theologos

 

Το χωριό Λιόσια βρισκόταν σε καίρια θέση, λίγο πριν από το πέρασμα που οδηγούσε προς το Θριάσιο πεδίο –το αρχαίο Δέμας-, στη θέση του σημερινού Δήμου Άνω Λιοσίων.  Το χωριό διέσχιζε και ο δρόμος προς τη Χασιά και από εκεί προς τη Θήβα. Για την ονομασία του έχει επικρατήσει η άποψη που την απέδωσε στον αλβανό φύλαρχο Λιόσα. Σύμφωνα με την άποψη αυτή που την έχουν αποδεχθεί αρκετοί ιστορικοί, τα Λιόσια δημιουργήθηκαν μετά το 1383, όταν παραχωρήθηκαν εδώ κτήματα στην αρβανίτικη στρατιωτική φάρα του Γκίνο Λιόσα, για να εγκατασταθεί και να φυλάσσει την είσοδο στο πεδίο. Η θέση είναι μεν στρατηγική, αλλά δε προσφέρει κανένα αμυντικό έρεισμα, με τον οικισμό εκτεθειμένο στο κέντρο μιας γυμνής έκτασης. Τα Λιόσια εμφανίζονται για πρώτη φορά σε γραπτές πηγές κατά το 1570, στα δημοσιευμένα οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα ως αρβανίτικο χωριό. Για τον πληθυσμό του, γνωρίζουμε από τα φορολογικά κατάστιχα μόνο για το 1642, σύμφωνα με το οποίο αριθμούσε τότε 13 φορολογούμενες εστίες.