Το έργο μας

Νέο ΚΕΠ στη Ζωφριά

Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους δημότες, προχωρήσαμε στην ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος ΚΕΠ και στην περιοχή της Ζωφριάς. Η λειτουργία του αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του σχεδιασμού μας για την επέκταση της αποκεντρωμένης εξυπηρέτησης του πολίτη, με στόχο στο άμεσο μέλλον να μπορεί να πληρώσει ακόμα και το λογαριασμό του νερού στη γειτονιά του.

Νέες υπηρεσίες στα ΚΑΠΗ δήμου Φυλής

Ενισχύσαμε τα ΚΑΠΗ του δήμου Φυλής με νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με απώτερο στόχο να καταστούν σημείο αναφοράς των κοινωνικών δομών του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό τα ΚΑΠΗ Ζεφυρίου ενισχύθηκαν με ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και ουρολόγο ενώ τα ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων με ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτριες, φυσιοθεραπεύτρια και ουρολόγο. Παράλληλα, μέσω του Προγράμματος δια βίου μάθησης αλλά και με ίδιους πόρους, τα ΚΑΠΗ προσέφεραν νέες καινοτόμες δράσεις με εκμάθηση κομπιούτερ και ξένων γλωσσών, πολιτιστικές επισκέψεις, ανάπτυξη εκφραστικών μέσων κ.λ.π

Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Φυλής (ΚΕΔΗΦ)

Θετικό οικονομικό πρόσημο και ενίσχυση των δράσεών της κατέγραψε την τριετία 2011-2014 η Κοινωφελής Επιχείρηση (ΚΕΔΗΦ) δήμου Φυλής. Σε αυτές, περιλαμβάνονταν η λειτουργία ΚΔΑΠ, η δημιουργία τριών ψυχοπαιδαγωγικών κέντρων (ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα), ιατροκοινωνικό πρόγραμμα για Ρομά, σχεδιασμός λειτουργίας πολυιατρείων με τους Γιατρούς του Κόσμου κ.λ.π.
Βασικός πυλώνας υπήρξε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που εξυπηρετούσε 400 οικογένειες και το οποίο χρηματοδοτούνταν κατά 35% από το κράτος και κατά 65% από το δήμο.

Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ)

Με την εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) επιχειρήσαμε παρέμβαση σε συγκεκριμένες, υποβαθμισμένες γειτονιές του δήμου Φυλής και ταυτόχρονα θέσαμε τις βάσεις για την υλοποίηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα. Άμεσα προχωρήσαμε στην οργάνωση δύο ΣΟΑΠ, τα οποία είχαν ως κύριο, χωρικά, στόχο την περιοχή του Αγίου Ιωάννη-Τσουκλίδι- Κοπρισιά (βόρειο- δυτικό κομμάτι) και την περιοχή της Λίμνης Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων (νότιο-ανατολικό κομμάτι) της πόλης, θέσεις στις οποίες είναι ανεπτυγμένες ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι τσιγγάνοι.Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης αφορά, ωστόσο, όλο το δήμο καθώς βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα ζωής και την εικόνα της πόλης και συνεπώς μειώνει τις δυνατότητες παραβατικότητας σε αυτές τις περιοχές.

Πρότυπη λειτουργία Τοπικής Συγκοινωνίας

Επιχειρήσαμε την αλλαγή του συγκοινωνιακού χάρτη του δήμου Φυλής, μέσα από μια ολοκληρωμένη πρόταση για βελτιωμένη και συχνή συγκοινωνία, η οποία θα εκτεινόταν σε όλη την περιφέρεια του δήμου Φυλής και θα συνέδεε τις περιοχές με το βασικό κορμό και το κέντρο της Αθήνας. Σημείο-κλειδί ήταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΑΣΑ για τη δημιουργία της Τοπικής Συγκοινωνίας με τη χρηματοδότηση του δήμου Φυλής. Έξι νέες λεωφορειακές γραμμές θα ξεκινούσαν από έναν συγκοινωνιακό κόμβο συνεχούς ροής και θα διέτρεχαν κάθε συνοικία. Το κόστος, σε ετήσια βάση, για την Τοπική Συγκοινωνία πρότυπο είχε υπολογιστεί στις 420 χιλιάδες ευρώ και θα το κάλυπτε ολοκληρωτικά ο δήμος Φυλής.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Επισκευές – Συντήρηση Σχολικών Μονάδων

Προχωρήσαμε, από την πρώτη ημέρα, σε όσες επισκευές και συντηρήσεις κρίθηκαν απαραίτητες, ανεξαρτήτως κόστους. Η τοποθέτηση μονώσεων σε σχολεία, τα οποία αποτελούσαν πάγια και χρονίζοντα αιτήματα, η αντικατάσταση φθαρμένων πορτών, η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ασφαλείας, η τοποθέτηση και επέκταση συναγερμών, οι αποχετεύσεις, η ανακαίνιση τουαλετών και κουζινών και οι ελαιοχρωματισμοί σε όλα τα σχολικά κτίρια, εσωτερικά και εξωτερικά, ήταν μερικές από αυτές.

Άμεση αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων

Η λειτουργία του Συνεργείου Παιδείας της Ε.Σ.Ε. Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, ένα συνεργείο με υπαλλήλους του δήμου διαφόρων ειδικοτήτων, το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις καθημερινές ανάγκες των σχολείων, αποτέλεσε τομή για τα σχολικά δεδομένα και ταυτόχρονα ένα στοίχημα εγγύτητας και αποτελεσματικότητας. Με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό, το Συνεργείο επιδιόρθωνε μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα των σχολικών μονάδων ενώ ταυτόχρονα, υλοποιούσε πρόγραμμα τακτικών συντηρήσεων.

Ασφάλεια – υγιεινή Σχολικών μονάδων

Κύριο μέλημά υπήρξε η υγιεινή των σχολικών μονάδων και η ασφάλεια των μαθητών. Κάθε χρόνο και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνταν πρόγραμμα απεντομώσεων, το οποίο περιελάμβανε τρεις καθολικές απολυμάνσεις όλων των χώρων κάθε σχολείου, για την καταπολέμηση μικροβίων. Παράλληλα, κάθε χρόνο γινόταν συντήρηση και αναγόμωση στους πυροσβεστήρες που βρίσκονται εγκατεστημένοι στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθιστώντας ακόμα ασφαλέστερους τους χώρους.

Εξασφάλιση θέρμανσης

Εξασφαλίσαμε έγκαιρα την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου τα παιδιά να μη μείνουν ούτε μια μέρα σε κρύο περιβάλλον ενώ, επίσης, έγκαιρα προχωρήσαμε στην συντήρηση των καυστήρων , ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Σε μια εποχή, κατά την οποία το αίσθημα της ζεστασιάς δεν ήταν πλέον αυτονόητο στους μαθητές λόγω των μειωμένων κονδυλίων, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην απρόσκοπτη κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης.

Γραφική ύλη – Μελάνια

Τόσο στην έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια κάθε σχολικής χρονιάς, οι σχολικές επιτροπές φρόντιζαν για τον εφοδιασμό των σχολείων με τα απαραίτητα υλικά για την λειτουργία τους, όπως γραφική ύλη, μελάνια, γραφίτες, υλικά καθαριότητας, φαρμακευτικό και αθλητικό υλικό. Ειδικά, το 2014, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δόθηκε και στα νηπιαγωγεία το σύνολο της γραφικής ύλης που άλλοτε καλούνταν να πληρώσουν οι γονείς .

Αγορά παγίων – Διαδραστικοί πίνακες , Η/Υ, προτζέκτορες, φωτοτυπικά, φαξ , εκτυπωτές

Η τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων, βιντεοπροβολέων και ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλα τα δημοτικά του δήμου Φυλής αποτέλεσε στοίχημα για την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή. Τα σχολεία του δήμου Φυλής είναι από τα ελάχιστα δημόσια σχολεία, στα οποία επί δικής μας διοίκησης, επιτελούνταν μια εκπαιδευτική λειτουργία, με εξαιρετική παιδαγωγική επίδραση στους μαθητές. Παράλληλα, έγινε εξοπλισμός των σχολείων και με προτζέκτορες , φωτοτυπικά, φαξ και εκτυπωτές, εργαλεία απαραίτητα για την πραγματοποίηση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σχολικοί τροχονόμοι – Καθαρίστριες

Ενισχύσαμε και επεκτείναμε του θεσμό των σχολικών τροχονόμων καθώς και των καθαριστριών με σύμβαση έργου, τους οποίους το κράτος είχε μειώσει αισθητά. Παρά το γεγονός ότι η επιχορήγηση από την πολιτεία δεν έφτανε για να τους διατηρήσει, με την οικονομική συνδρομή του δήμου Φυλής, όχι μόνο τους διατηρήσαμε αλλά και αυξήσαμε τον αριθμό τους, για την καλύτερη ασφάλεια των μαθητών και για ακόμα μεγαλύτερη καθαριότητα στους χώρους των σχολείων.

Σίτιση

Το πρόγραμμα σίτισης που εφαρμόστηκε στα νηπιαγωγεία και δημοτικά του δήμου Φυλής, υπήρξε από τους πλέον σημαντικούς στόχους. Ξεκίνησε, μέσω των κυλικείων, το Νοέμβριο του 2012 με τη δωρεάν σίτιση 120 παιδιών και έφτασε το 2014 τα 300 παιδιά. Δεν υπήρχε εγκύκλιος που να καλύπτει τη συγκεκριμένη ενέργεια, γι΄ αυτό και η απόφαση ελήφθη με δική μας ευθύνη. Κύριο μέλημα ήταν να μην στιγματιστούν τα παιδιά, γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η σίτισή τους μέσω των κυλικείων. Και, παρά το μεγάλο αριθμό, η υπόθεση κρατήθηκε μυστική, χάρη στην άψογη συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και τους διευθυντές των σχολείων..

Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική ασφάλιση

Προχωρήσαμε στο πρόγραμμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης σε όλους τους μαθητές των δημοτικών και νηπιαγωγείων, ένα πρόγραμμα – μαμούθ, που όμοιό του δεν υπήρχε σε δημόσια σχολεία. Με έξοδα του δήμου Φυλής, τα παιδιά ήταν ασφαλισμένα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (ώρες διδασκαλίας , διαλειμμάτων, ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές, περίπατοι κτλ) καθώς και κατά την διαδρομή τους από και προς τα σχολεία, μία ώρα πριν την έναρξη και μία ώρα μετά το τέλος των μαθημάτων. Μοναδικό κριτήριο υπήρξε η κάλυψη ιατρικών αναγκών των παιδιών και η οικονομική ανακούφιση και ασφάλεια των γονέων, που δοκιμάζονται από τις αντιξοότητες και την ανασφάλιστη εργασία της εποχής.

Διατήρηση και ενίσχυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Απομακρύναμε, με συντονισμένες ενέργειες και πολύ νωρίς, τον κίνδυνο να κλείσουν οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ενώ στα πλαίσια της ενίσχυσης των δομών τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αποφασίσαμε την ίδρυση Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και Εσπερινού ΕΠΑΛ στα Άνω Λιόσια. Ο δήμος Φυλής θα αναλάμβανε να καλύψει, μέσω των σχολικών επιτροπών, το κόστος λειτουργίας των νέων μονάδων. Παράλληλα, πετύχαμε τη συνέχιση της λειτουργίας ολιγομελούς τμήματος Ομάδας Β΄ στην Γ΄ τάξη και την ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών ειδικοτήτων και τομέων του 1ου ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων.

Ενίσχυση των εργαστηρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών και φυσικών επιστημών

Θέτοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου σε μια εποχή που τα κονδύλια για την Παιδεία περικόπτονταν δραματικά, σε λιγότερο από τρία χρόνια εξοπλίσαμε τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου με 130 υπολογιστές ενώ διαθέσαμε περισσότερα από 60 χιλιάδες ευρώ για να εξοπλίσουμε τα εργαστήρια των φυσικών επιστημών. Την τριετία 2011-2014 ήμασταν ο μοναδικός δήμος στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής που επένδυσε τόσο μεγάλα ποσά για την ενίσχυση των εργαστηρίων, γεγονός που απέφερε ουσιαστικά εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα στους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων.

Απευθείας επιχορήγηση σχολικών μονάδων

Θεσμοθετήσαμε, από την πρώτη στιγμή, την απευθείας επιχορήγηση στα γυμνάσια και λύκεια του δήμου Φυλής για τις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες. Σκοπός ήταν κάθε σχολική μονάδα να έχει το δικό της «ταμείο» και να μπορεί να εξασφαλίζει με αυτονομία τις ανάγκες της σε γραφική ύλη, μελάνια, υλικά καθαρισμού και είδη φαρμακείου. Η διαχείριση των χρημάτων γινόταν από τα συμβούλια σχολικών κοινοτήτων, τα οποία απαρτίζονται από το διευθυντή του σχολείου, μέλος του συλλόγου καθηγητών, μέλος του συλλόγου γονέων και μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου. Με την πρωτοβουλία αυτή εξασφαλιζόταν η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η συμμετοχή όλων στην διαχείριση των πόρων, καθώς και η εξοικονόμηση χρημάτων γιατί οι προμήθειες γίνονται με μετρητά.

Δράσεις κατά της ενδοσχολικής βίας

Προχωρήσαμε στη στήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με την ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή βία, με σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού θεσμού, την τόνωση της αυτοπεποίθησης των μαθητών και την αποτροπή φαινομένων βίας. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα εξελίσσονταν σε όλες τις σχολικές μονάδες γυμνασίων και λυκείων σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή και αφορούσαν εκπαιδευτικές δράσεις και ημερίδες, με ομιλητές ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους, παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε η δημιουργία της ομάδας Dance for us (Χορός και Δράση), μια πρωτοβουλία ελεύθερης έκφρασης κατά της ενδοσχολικής βίας και υπέρ της δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών.

Σχολικές δράσεις – εκπαιδευτικές εκδρομές

Καθιερώσαμε την επιπλέον επιχορήγηση των σχολείων για κάθε πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιούσε, στηρίζαμε οικονομικά τις εκπαιδευτικές εκδρομές των μαθητών και καλύπταμε τα έξοδα επιμορφωτικών σεμιναρίων και σχολικών δραστηριοτήτων.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Έχοντας ως προτεραιότητα την λειτουργία νέων παιδικών σταθμών για να αποσυμφορηθούν οι ήδη υπάρχοντες, προχωρήσαμε με ταχείς ρυθμούς στην αποπεράτωση και τα εγκαίνια του βρεφονηπιακού σταθμού της Ζωφριάς ενώ στην ίδια συνοικία, θεμελιώσαμε και ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός νέου, πρότυπου, βιοκλιματικού σταθμού. Επιπλέον, προχωρήσαμε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για την κατασκευή δυο νέων παιδικών σταθμών στον Αγ. Νικόλαο και τη Δροσούπολη.
Ξεχωριστό ρόλο στις καθημερινές εκπαιδευτικές δράσεις είχαν τα βιωματικά δρώμενα, οι εκπαιδευτικές εκδρομές, οι επισκέψεις σε θέατρα αλλά και στο Αττικό Πάρκο, σε ετήσια βάση. Οργανώσαμε δεντροφυτεύσεις προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν το περιβάλλον, εστιάσαμε στις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, με παιδοψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, θεατρικό παιχνίδι, προχωρήσαμε σε σύγχρονες και καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως μαθήματα αγγλικών και μαθήματα ιππασίας και στηρίξαμε τους γονείς με τις πρωτοποριακές ομάδες γονέων αλλά και με τη διακριτική καταγραφή των αναγκών του κάθε ένα ξεχωριστά, μέσα από ερωτηματολόγια.
Παράλληλα, προχωρήσαμε σε δωρεάν ορθοπεδικό έλεγχο των παιδιών, ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μαθήματα κινησιοθεραπείας και γυμναστικής στα παιδιά αλλά και στη διοργάνωση μεγάλων φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και εορτών με πρωταγωνιστές τα παιδιά.
Ταυτόχρονα, ανακαινίσαμε ριζικά τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των παιδικών σταθμών και επενδύσαμε στο αίσθημα ασφάλειας των γονέων με τις απαραίτητες συντηρήσεις, την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, χλοοταπήτων με ακόμα ασφαλέστερες προδιαγραφές καθώς και με την αλλαγή των περιφράξεων.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δώσαμε τη δυνατότητα σε περίπου 3.500 δημότες να έχουν πρόσβαση, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ενώ για πρώτη φορά, εκδόθηκαν από το δήμο πιστοποιητικά Κοινωνικής Προστασίας, με δικαίωμα περίθαλψης σε άτομα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στηρίξαμε πρόγραμμα εμβολιασμού ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, εξυπηρέτησης δημοτών με συνοδεία σε νοσοκομεία, ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα καθώς και δωρεάν ιατρικών εξετάσεις πλήρους φάσματος σε εκατοντάδες δημότες. Ένας από τους βασικούς ρόλους που κλήθηκε να διαδραματίσει η Κοινωνική Υπηρεσία – και το έκανε με εξαιρετική επιτυχία – ήταν η παροχή οικονομικής βοήθειας σε δημότες. Σταθερά και με συνεχόμενη διάρκεια, επί τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες άτομα, εγγεγραμμένα στην Κοινωνική Υπηρεσία, έπαιρναν σε μετρητά οικονομική βοήθεια για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Επιπλέον, το 2013 ξεκίνησε, για πρώτη φορά η λειτουργία δομών όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο ενώ σταθερή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς διανέμονταν τρόφιμα στους εγγεγραμμένους στην Κοινωνική Υπηρεσία. Παράλληλα, λειτούργησαν προγράμματα φυσικής και ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων και ομάδων, προστασίας κακοποιημένων γυναικών, έρευνας συνθηκών διαβίωσης σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά, συνεργασίας με Πανεπιστήμια για την σχολική βία κ.λ.π

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Θεωρώντας τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό ένα λαμπρό κομμάτι του τόπου, στηρίξαμε με κάθε τρόπο τις δράσεις, τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της περιοχής. Πρωταρχικό μας μέλημα υπήρξε η στέγασή τους σε δημοτικές δομές που θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις και θα κάλυπταν τις ανάγκες τους.
Με αδιάκοπο ρυθμό συνεχίσαμε τη λειτουργία των αθλητικών τμημάτων του νομικού προσώπου, διοργανώσαμε μεγάλες αθλητικές γιορτές με βραβεύσεις ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών και αθλητών του δήμου Φυλής και εκδηλώσεις όπως το 2ο Ατομικό σχολικό πρωτάθλημα Σκάκι και το GRAND PRIX Κολύμβησης ενώ αναβιώσαμε το Τουρνουά Μπάσκετ δημοτικών σχολείων. Θεσμοθετήσαμε τη λειτουργία του Summer Camp με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών του δήμου Φυλής κατά τους θερινούς μήνες και υλοποιήσαμε προγράμματα αναρρίχησης για νέους και παιδιά, ορεινής πεζοπορίας και δραστηριότητας στη φύση ενώ καθιερώσαμε, σε συνεργασία με τον ΕΠΟΣ ΦΥΛΗΣ, τον Αγώνα Ορεινού Δρόμου Πάρνηθας.
Παράλληλα, διοργανώσαμε από κοινού με την Περιφέρεια την 3η Πολιτιστική Συνάντηση Δυτικής Αττικής στο Ολυμπιακό στάδιο Πάλης με συλλόγους από κάθε γωνιά της Δυτικής Αττικής, υλοποιήσαμε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις τρεις δημοτικές κοινότητες (Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή) με αφορμή τον εορτασμό των πολιούχων αλλά και μικρές, θεματικές δράσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Ξεκινήσαμε ομάδες εργασίας με αιρετούς και δημότες της κάθε συνοικίας. Μέλημά μας ήταν να εκπροσωπείται η κάθε πολεοδομική ενότητα αυτόνομα και τα προβλήματα να λύνονται χωρίς διαμεσολάβηση.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Το θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας ήταν βασικός πυλώνας του διοίκησής μας. Ο δήμος Φυλής έχει τη δυνατότητα να μη ζει μόνο από το κράτος, να μην ετεροδιοικείται αλλά να έχει αυτονομία με ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύσαμε προγράμματα τοπικών δράσεων κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στο Δήμο Φυλής, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο καθώς και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, μέσω των οποίων δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας για τους κατοίκους

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όταν αναλάβαμε βρήκαμε τεράστιες υποχρεώσεις και έσοδα δεσμευμένα ενώ για πρώτη φορά οι δήμοι θα έπρεπε να λειτουργούν σαν ιδιώτες. Μπήκαμε σε μια πραγματική εξυγίανση, για να μπορεί ο δήμος να στηρίζει την οικογένεια και τους πολίτες. Αν ο δήμος δε μπορεί να σταθεί στα πόδια του, δε γίνεται τίποτα. Με ψέματα δεν κάνεις έργο.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Καταβάλαμε ιδιαίτερη προσπάθεια στο θέμα της παραβατικότητας, με αλλεπάλληλες επαφές και υπομνήματα στο κεντρικό κράτος, καθώς η καταστολή δεν σχετίζεται με ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μηδενική ανοχή στην παρανομία προυποθέτει ένα συντεταγμένο κράτος και μια ουσιαστική συνεργασία μαζί του, την οποία επιδιώξαμε με κάθε μέσο. Παράλληλα, στη συνεργασία με ιδιωτική εταιρία φύλαξης ενώ δημιουργήσαμε ομάδες φύλαξης, οι οποίες πλαισίωναν τις υπηρεσιακές δομές του δήμου.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ

Σταθερή μας απόφαση υπήρξε η δημιουργία δημοτικών δομών μέσα σε υποβαθμισμένες περιοχές, για να μπορεί ο δήμος να έχει άμεση εποπτεία και ανταπόκριση. Επιδιώξαμε την ένταξη των τσιγγάνων, μόνιμων κατοίκων στον κοινωνικό ιστό και ζητήσαμε από το υπουργείο εσωτερικών να προχωρήσουμε σε απογραφή του. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιοι είναι κάτοικοι, ποιοι δημότες και ποιοι καταπατητές. Παράλληλα, σε συνεργασία με την εκκλησία υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Δράσεις για το παιδί και την οικογένεια Ρομά», όπου παιδιά Ρομά με τις οικογένειές τους, υπό την καθοδήγηση ειδικών παιδαγωγών και ψυχολόγων, έχουν την ευκαιρία να απασχολούνται σε ψυχοκοινωνικές δράσεις, με απώτερο σκοπό την ένταξή τους στην κοινωνία.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

 

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

(ΠΑΝΟΡΑΜΑ)

Παρεμβάσεις στην υλοποίηση σχεδίου πόλεως

(ΚΕΝΤΡΟ)

Επαναλειτουργία του Ωδείου και αναδόμηση του Πολιτιστικού Κέντρου στο βόρειο τμήμα του Πάρκου Πόλης, με μελέτες και σχέδια για να ενταχθεί σε χρηματοδότηση. Με βάση και τα σχέδια του πρώην δημάρχου Νίκου Παπαδήμα, έγιναν προσπάθειες για δημιουργία Στέγης όλων των εθνοτοπικών συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Προγραμματικές συμβάσεις με κάθε πολιτιστικό και αθλητικό φορέα. Όλοι οι σύλλογοι της περιοχής στεγάζονταν σε κτίρια που έχει παραχωρήσει ο δήμος.

(ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗ)

Ολοκλήρωση μελέτης για δημιουργία νέου βρεφονηπιακού – παιδικού σταθμού, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Προχώρησαν τα έργα αποχέτευσης, τα όμβρια ήταν σε διαδικασία έγκρισης για τις τελικές μελέτες

(ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)

Ολοκλήρωση της μελέτης διευθέτησης και ανάδειξης του ρέματος Γιαννούλα. Με την ολοκλήρωση των έργων στην Εσχατιά θα καταστεί δυνατή η συνέχισή του.

Αγοράστηκε γη, πέριξ του Ιερού Ναού, με σκοπό τη δημιουργία ιστορικού κέντρου με σημείο αναφοράς τον ιερό χώρο του Αι Γιάννη. Προχώρησε η διαδικασία η αγορά οικοπέδου, όπου θα χτιστεί και ο νέος ναός του Αγ. Ιωάννη.

(ΛΙΜΝΗ)

Προχώρησαν τα έργα αποχέτευσης ενώ τα όμβρια ήταν σε διαδικασία έγκρισης για τις τελικές μελέτες

(ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)

Ίδρυση νέου σχολείου ( 3ο Λύκειο), για το οποίο προχώρησαν, με πρωτοβουλία του δήμου, οι απαλλοτριώσεις του χώρου. Σε συνεργασία με τον τέως ΟΣΚ, θα προχωρούσε η ένταξη προγράμματος από την ΕΕ για την κατασκευή πρότυπου σχολείου

(ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)

Ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε η μελέτη για δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια

(ΖΩΦΡΙΑ)

Αποπερατώθηκε ο βρεφονηπιακός σταθμός της Ζωφριάς, τον οποίο χρηματοδότησε ο δήμος. Απεμπλάκησαν οι διαδικασίες και προχώρησε με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του πρότυπου βιοκλιματικού σταθμού στην ίδια περιοχή.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του 8ου δημοτικού σχολείου και του 8ου νηπιαγωγείου. Σε συνεργασία με τον πρώην ΟΣΚ, ο δήμος μπήκε στη διαδικασία για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών, με δική του πρωτοβουλία.

Ολοκληρώθηκετο αποχετευτικό δίκτυο στην Κάτω Ζωφριά. Δόθηκε εκ νέου στο Βορεινό. Προχώρησε η υλοποίηση σχεδίου Πόλεως.

Κατασκευάστηκε και λειτούργησε, ύστερα από επίπονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με χρηματοδότηση του δήμου, το Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

(ΤΣΟΥΚΛΙΔΙ)

Ολοκληρώθηκαν κάποια τμήματα των έργων αποχέτευσης ενώ προχώρησε  η διαδικασία για την κατασκευή ακαθάρτων ομβρίων

ΖΕΦΥΡΙ

Κατάκτηση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη δημοτική κοινότητα Ζεφυρίου αποτέλεσε η απόφαση για την παραμονή των γιατρών του ΙΚΑ, μετά την κατάργηση των ιατρείων του ιδρύματος, στην οποία επιμείναμε σταθερά και μέχρι τέλους. Παραχωρήσαμε χώρο και οποιαδήποτε βοήθεια ζητήθηκε για την προσωρινή μεταφορά των ιατρείων στο κτίριο του ΚΑΠΗ, μέχρι την οριστική στέγασή τους, σε ιδιόκτητο ακίνητο του δήμου. Παράλληλα, ξεκίνησε η λειτουργία Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου στο Ζεφύρι, μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες των ΚΕΠ στο κτίριο του δημαρχείου προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση στον πολίτη και οικονομικό όφελος στο δήμο, διοργανώθηκαν προγράμματα εμβολιασμών και πρόληψης με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες του ΚΑΠΗ. Προτεραιότητα, επίσης, δόθηκε στον τομέα της καθημερινότητας και της καθαριότητας με πιστή εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδιασμού, στην εκπόνηση των μελετών για την ανακατασκευή των δυο παιδικών χαρών στο πάρκο Λιάρος και το Αίθριο της Αττικής οδού ενώ ιδιαίτερα σημαντικό έργο ήταν η ολοκλήρωση του έργου ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή της Λίμνης, με ίδιους πόρους.

 

 

ΦΥΛΗ

Βασική προτεραιότητα σε κάθε κοινότητα υπήρξε η κάλυψη των βασικών αναγκών των δημοτών και συνεπώς οι δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και καταπολέμησης, έστω και παροδικά, της ανεργίας. Στη δημοτική κοινότητα Φυλής παραδόθηκε το αντλιοστάσιο λυμάτων στην περιοχή Λιβάδι, που δημιουργήθηκε λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους, μια υπερσύγχρονή εγκατάσταση με ιδιαίτερη σημασία για τον πολίτη και το περιβάλλον. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων στο βουνό αλλά και της ανάδειξης της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς των μονοπατιών. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάσαμε ένα νέο τμήμα του ιστορικού μονοπατιού της αρχαίας Φυλής, μήκους 6.790μ., το οποίο αρχίζει από το αρχαίο Φρούριο και καταλήγει στο χωριό. Ταυτόχρονα, καταστήσαμε σημείο αναφοράς τα ιστορικά μοναστήρια που συγκεντρώνουν πλήθος προσκυνητών, αλλά και το περίφημο φρούριο της Φυλής, το οποίο με την κατάλληλη τεχνική υποδομή φιλοδοξούμε να γίνει κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.